Question #10368

if 10% sale and an additional sale of 15% of sale price, what was the the original price if i paid $306.

Expert's answer

if 10% sale and an additional sale of 15% of sale price, what was the the original price if i paid $306.

Let x be the original cost. Then

0.90x

is the amount the student pays (100%-10% = 90%) and

0.85·0.90x

is the sales price (100%-15%=85%). If the sales price = 306, then

0.85·0.90x = 306

0.765x=306

x=$400

So, the original cost was $400.

This makes sense because $40 was taken off for the student discount, bringing the sales price to $360 and an additional 15% of 360 = $54, so $360-$54 = $306.

Let x be the original cost. Then

0.90x

is the amount the student pays (100%-10% = 90%) and

0.85·0.90x

is the sales price (100%-15%=85%). If the sales price = 306, then

0.85·0.90x = 306

0.765x=306

x=$400

So, the original cost was $400.

This makes sense because $40 was taken off for the student discount, bringing the sales price to $360 and an additional 15% of 360 = $54, so $360-$54 = $306.

## Comments

## Leave a comment